Заповядайте на обичая Калиница в Асеновград

Заповядайте на обичая Калиница в Асеновград

На 23 и 24 юни Асеновград ще отбележи отново най-любимия за него празник - Еньовден. По стара традиция единствено в нашия град и до днес се провежда ритуалът Калиница - малки момичета, облечени като булки ще шестват из улиците, носейки радост на семействата си и на случайни минувачи. 

Както вече знаете, подготовката за ритуала започва още на 23 юни в двора на Етнографската къща. От 12:00 ч. до 18:00 ч. екип от музейни служители ще очакват всички, желаещи да бъдат калинички, да дойдат при нас, за да оставят своя нишан в мълчана вода под наровото дърво в двора на къщата. Нишаните представляват лични дребни предмети на момичетата - пръстенчета, гривни, фиби и др. Те имат символна стойност - препоръчително е да не са скъпоструващи бижута, тъй като ще престоят цяла нощ под открито небе в двора на Етнографската къща, за да бъдат огрени от звездите и луната. 

На следващата сутрин Ви очакваме отново в 07:45 ч., за да връчим обратно нишаните на калиничките заедно с техните късмети - наричанията за щастлив семеен живот и добър съпруг. Момичетата ще минават под огромен венец от еньовски билки, за да бъдат здрави и засмени през цялата година. Празникът продължава със служба в църквата "Св. Никола", а след това и със специална програма в градския парк.

В миналото жителите на града ни са вярвали, че всяко момиче, което е било калиничка три поредни години, ще има "леко венчило" и ще донесе радост и берекет за своето семейство. Нека да опазим тази хубава местна традиция като участваме всички заедно в нея! Очакваме Ви!