Началото на музейното дело в Асеновград е поставено през 1926 г. с учредяването на археологическо дружество „Сварог”. То урежда своята историко-археологическа музейна сбирка в сградата на гимназия „Св.княз Борис І”, сега ПУ ”Св.Патриарх Евтимий”. Новият музей отваря врати на 9 септември 1955 г.
През 1971 г. музеят се нанася в специално ремонтираните и адаптирани за целта зали в сградата на бившия Военен клуб в центъра на града, строена през 1898 г., където се намира и до днес. През 2005 г. беше извършена реновация на музейната експозиция с акцент върху отделите Археология, История XV-XIX век, Нова и най-нова история. Понастоящем Исторически музей има четири отдела: Археология, Етнография, История XV-XIX век и Нова и най-нова история.

Експозициите на Историческия музей се помещават и в други две емблематични за града сгради – Старинно училище „Свети Георги“ и Етнографската къща.

Етнографската къща е построена в средата на XIX век. Тя е била собственост на заможно търговско семейство от гръцки произход, което е живяло там до 1906 г. След това, за известно време е била използвана като училище. Обявена е за паметник на културата. В нея е разгъната Етнографската експозиция на представителния градски бит от края на ХIХ и началото на ХХ век, която е открита през 1989 г. Тя е с уникални дърворезбовани тавани с прочутото „Олимпийско слънце“, а дворът ѝ е с автентични калдъръми и ухание на стари билкови храсти и смокиново дърво. С всичко това, мястото връща непринудено към стария градски бит на някогашна Станимака.

Старинното училище се намира до едноименния храм „Свети Георги“ в асеновградския квартал, носещ същото име. Сградата е първата, построена по план в гр. Асеновград, непосредствено преди Освобождението. След реновирането ѝ през 2000 г. тя представлява обширна постройка с две изложбени зали на първия етаж и четири големи помещения на втория. В една от залите на втория етаж може да се види възстановка на училищна стая от епохата. В друга е направен опит да се пресъздаде атмосферата на книжарницата „Ганди“. Третата зала служи за провеждане на конферентни събития и провеждане на концерти и репетиции на Музейната музикална школа.

Категории: История

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.