Нощ на музеите

Нощ на музеите

И тази година Исторически музей – Асеновград, за 20 пореден път, ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите“ с пъстра програма от събития.  В стремежа си да социализира и популяризира културно-историческото наследство на България, през вечерта на 17 май (петък), 2024 г., Исторически музей – Асеновград обявява вход свободен. Вратите на трите постоянни експозиции ще бъдат отворени от 17:00 до 00:00 часа – Централна сграда, Етнографска къща и Старинно училище „Св.Георги”.

В централната сграда на музея от 17:30 часа ще се открие изложбата „Силата на амулетите” с  артефакти от фонда на музея. 

Амулетите  по своята същност са предмети изработени от различни материали и с различни изображения и знаци. Те са натоварени с апотропейна – магическа сила, за отблъскване на свръхестествените демонични сили.  Най-често срещаните такива са накитите, които притежават богато семантично  значение.  

Изложбата е представителна извадка на видове накити от различни исторически периоди.

От 19:00 часа, пред централната сграда на музея, гражданите и гостите на града ще могат да се насладят на джаз концерт на невероятната  Веси Пашалиева и Приятели. При лоши метеорологични условия, концертът ще се проведе в сградата на Старинно училище „Свети Георги”.

За тези от вас, които няма да имат възможността да посетят нашите сгради на живо, предлагаме виртуална разходка на този линк: https://tourmkr.com/F1ZsSK6pS7 

Този проект е реализиран с подкрепата на Министерство на културата.

3D виртуалната разходка на трите постоянни експозиции е част от проект: „Осигуряване на достъпна и здравословна среда в постоянната експозиция на ИМ – Асеновград, разположена в три отделни сгради”, спечелен от ИМ Асеновград през 2020 г. на конкурсна сесия на Министерство на културата на тема: Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии.

 

Автор: Запрянка Арабаджиева и Виктория Карацанова