Конференция 09.05.2024 г.

Конференция 09.05.2024 г.

На 9 май в Националния политехнически музей София се проведе среща на музейни специалисти и експерти. Темата на този форум беше „Популяризация на музеите днес. Привличане на музейната публика в дигиталната ера – ефективни класически и модерни стратегии“.

Събитието беше изключително обогатяващо и полезно за бъдещата работа на музейните служители. Бяха представени различни и иновативни практики и стратегии от колеги от цяла България – Габрово, Трявна, Благоевград, Сливен, Пловдив, Дряново, Асеновград, разбира се, домакините от София и др.

 Освен музейните специалисти, сред гостите на събитието бяха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, Радостина Николова – експерт по история в МОН, Кирил Славчев – старши експерт по обществени науки, РУО София – град, Катя Василева – журналист в БНР, Любомир Аламанов – директор на SiteMedia Consultancy, Доника Ризова – директор „Комуникации” в Сдружение за модерна търговия, Наталия Иванова – изпълнителен директор на TimeHeroes, Мая Маринова от Гражданско сдружение „Алцхаймер-България”, Мариана Петрова от Креативно и обучително студио „АРТИЕД”, Борис Хаджийски – директор на РИМ-Пазарджик и председател на Сдружение „Български музеи”.

 Надя Янкова – уредник в Исторически музей-Асеновград, представи своя поглед върху популяризирането на музейни събития, инициативи и изложби. Презентацията включваше събития от последните 5 години, реализирани от нея и екипа на ИМ-Асеновград. Това бяха изложбите „Тази вечер аз съм хубава”, „Добре дошли в родната казарма”, „Сватбената индустрия в Асеновград – от Манийката до наши дни”, образователната инициатива „Мисия уредник” и отбелязването на 30-годишнината от откриването на Етнографската къща.

 Всяко едно от събитията, включени в тази презентация, описа процеса на подготовка и реализация, срещнатите трудности и получените резултати. Също така бяха изведени и основни заключения на базата на представените събития, които очертават някои полезни практики за привличане на нови публики в музейна среда.

Автор: Атанаска Андонова

Снимки: Атанаска Андонова