„Хора и улици… На Станимака с любов” - откриване

„Хора и улици… На Станимака с любов” - откриване

На 22 май 2024 г. от 17:30 часа беше открита изложбата „Хора и улици… На Станимака с любов”, посветена на 90-тата годишнина от преименуването на Асеновград и 75 години от смъртта на фотографа Крум Савов. Експозицията се състои от множество дигитализирани фотоси от стъклени и целулоидни плаки на големия фотограф, ретро фотоапарати, стативи и други фотографски принадлежности. Акцентът на изложбата е върху работата на Крум Савов в нашия град и съдържа някои пейзажни снимки на Станимака в миналото, както и студийна портретна фотография на пъстрата мозайка от непознатите лица на тогавашния град. 

По време на откриването гостите ни станаха свидетели на кратък театрален етюд, изигран от актьорите на „Театрална работилница за мечти”, които чрез образите на различни персонажи от различни десетилетия на миналия век ни пренесоха в историята на развитието на фотографията и отношението на хората към нея. След това показахме на присъстващите как вече в наши дни способностите на изкуствения интелект могат също да се използват в обработка и манипулация на снимки. Специално за целта беше подготвено кратко видео, на което демонстрирахме как някои фотографии от експозицията оживяват. За финал всеки желаещ можеше да се снима с фотоапарат за моментни снимки в импровизираното фото студио, част от самата изложба, и по този начин да запечата своя образ за архива на Историческия музей.

Експозицията, както и видеото с обработените снимки, са на разположение на посетителите ни до средата на септември месец, а при желание можете да заповядате и да си направите моментна снимка при нас. Очакваме Ви!

 

Куратор на изложбата: Надя Янкова, Росица Бикова и Атанаска Андонова 

Автор на статията: Надя Янкова

Снимки: Атанаска Андонова